En barnskropp har skändats

Det som hände Bobby är mycket svårt att förstå – Hur kan det vara möjligt att det finns föräldrar som misshandlar sina barn på ett sådant brutalt sätt att barnet dör av sina skador. Jag känner en enorm sörj men också vrede – vrede för att det här inte är ett enstaka fall utan det finns alldeles för många barn som blir misshandlade i sina hem och myndigheter står som handfallna och vet inte riktigt hur de skall göra för att förhindra det som pågår. När ett barn blir misshandlad, mobbad, ofredad eller våldtagen känns det oförlåtligt för dem som – låter det hända – och inte agerar på ett mer kraftfullt sätt när de ändå har makten i sina händer för att åstadkomma rättvissa eller förhindra detta.

Barn misshandlas i alla samhällsklasser och trotts att 1979 blev det förbjudet att utsätta barn för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling i Sverige har misshandeln ökat markant. Enligt BRÅ:s statistik har under 2005 anmälts 1.096 fall av misshandel mot barn mellan 0-6. För barn mellan 7-14 år var siffran 7.190. – Barnmisshandel är brottsligt och kan leda till fängelse eller böter!

Den här dikten skrev jag när jag var på ett utlandsbesök. Jag vill inte ange vilket land eftersom barn misshandlas varje dag, här hemma och i hela världen.
Sista färden

Klockorna klämtar i den tysta byn
ett barn vilar i kistan
på väg till sin sista färd

ett barn ligger i kistan
som äntligen funnit fred
ingen kan slå honom längre

hans särjade kropp vilar till sist
hans själ kan ingen skada mer
klockorna klämtar
för ett barn mot sin sista färd

Inga kommentarer: