Papporna är oroliga!

Här om dan var jag ute på middag med några gamla arbetskamrater då vi pratade om allt möjligt och livets alla gåtor. Per – i sällskapet – berättade att han var en stolt nybliven far till lilla Ann. Hon har givit en ny mening i mitt liv – tillade han och glänste i hela ansiktet när han berättade om hur lycklig han var. Jag antar att du har en bra uppfostrans strategi – log My med ett undrande leende mot honom.

Vadå en strategisk uppfostran?

Min dotter skall gå i karateskola när hon är 6år tillade han med ett stort leende. Helt plötsligt alla pappor i sällskapet blev engagerade i diskussionen om hur de själva hade planerat med sina egna döttrar. Ja, självförsvar ansågs det vara viktigt. Det går inte längre att blunda för den utveckling som framskrider i samhället. Vi lever i ett alltför fientligt och hårt samhällsklimat. Män, pojkar passerar gränsen utan förbehåll. Kvinnosynen är lägre – om inte densamma som förr. Flickor kallas för hora eller fitta utan att tänka på ordets innebörd.

Diskussionen var intressant men kände att jag ville uppmärksamma papporna om att allt inte handlade om fysiskt försvar utan att det finns en hel del viktiga frågor – kvinnors ekonomiska självständighet som lönen och sånt. Och som en telepatisk överenskommelse – Jan, som har en nyutexaminerad dotter säger – jag vill att min dotter skall kunna försörja sig själv och att hon blir rättvist behandlad i sitt yrkesliv – Alla i sällskapet blev tysta.

Så, min fråga till dig som är far är – vad gör du för att förändra det hårda samhällsklimatet som väntar till din nyföda flicka eller din dotter som har börjat bli en del i det här samhället? Hur kommer den strategiska uppfostran till din dotter se ut och vad tänker du som far göra för att förändra det ojämställda samhället hon lever i?

Inga kommentarer: