I morse läste jag en artikel om en ung mamma som säger att hon är trött på att alltid välja det billigaste alternativet och alltid vara den som säger "jag har inte råd". Ann jobbar i industrin. Hennes lön räcker precis till allt som måste betalas. Men vid månadens slut är det tomt i plånboken. Och hon säger att barnbidraget den 20:e kommer som en räddning.

Tyvärr är det här inget nytt, det finns många som är i samma situation som Ann som måste vrida och vända på varenda krona för att få lönen att räcka varje månad. Jag pratar om den lågavlönade kvinnan som jobbar på vården, kontors arbete eller handeln. Alla inom kvinnodominerade yrken som har en låg lön bara därför kvinnors arbete värderas lägre än mäns eller har låg status.

Det är uppenbart att jämställdhetslagen inte tillämpas. Senaste SCB:s statistik visar att män tjänar 4 300 kr mer i månaden än kvinnor. Löneklyftan mellan män och kvinnor består. Kvinnor tjänar fortfarande mindre än män oavsett bransch eller yrke. Kvinnors låga löner påverkar kvinnans ekonomi livet ut. Kvinnor får 20% lägre offentlig pension än män. Kvinnor måste ha ett arbete som ger en lön de kan försörja sig med livet ut.

Inga kommentarer: